I Broncealderen (1800 - 500 f.Kr.) var der ikke direkte handel med f.eks. sydeuropa. Men man havde ofte et godt naboskab med andre stammer, og det kom bl.a. til udtryk med gaveudveksling, og her kan man måske især få et indtryk af hvor stor betydning ravet har haft. Det skandinaviske rav er således udvekslet som en betydningsfuld gave fra stamme til stamme ned igennem Europa. Ravet er i denne periode nået ned til sydfrankrig, Italien og Grækenland, hvor der i en enkelt grav er fundet 1300 perler. Disse ravfund er analyseret ved spektralanalyse og det er rav oppe fra nordeuropa, og ikke lokale fund.
Selv i Tutankamons grav i Luxor, midt i Egypten, var der meget rav, bl.a. en kæde af kæmpe store ravperler - øreringe med guld, rav og turkis - skarebæer udskåret i rav (dette rav er dog næsten sort af de mange år i gravkammeret).
Ravet nåede til Persien og enkelte stykker også helt til Indien. Denne periode er også den rigeste i Danmarkshistorien med mange guldfund. Selv brugte danskerne tilsyneladende kun ravet i mindre grad. Fønikerne handlede en del med rav, og måske har de haft enkelte sejlende ekspeditioner nordpå, for at finde det sted, hvor ravet kom fra. Mere sikkert er det at Pytheas fra Marseille i 325 f. Kr. kom op langs Spanien, Frankrig og via England til Raunonia og Abalum, hvor der kom rav ind på kysten i store mængder om foråret - det må være steder på den jyske vestkyst.